Έχει συμβεί σε όλους μας. Να διαγράψουμε κατά λάθος μια φωτογραφία και ύστερα να συνειδητοποιήσουμε ότι την χρειαζόμασταν. Ή να κάνουμε format στον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή την κάρτα μνήμης, με αποτέλεσμα να χάσουμε όλα μας τα αρχεία, αρχεία πολύτιμα και αναντικατάστατα. Αν οι ρυθμίσεις του κάδου ανακύκλωσης στον υπολογιστή είναι εντάξει, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη φωτογραφία απευθείας από εκεί. Όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι εφικτό.

Μπορεί ο κάδος ανακύκλωσης να είναι γεμάτος ή στις ρυθμίσεις να έχει οριστεί ότι το αρχείο θα διαγράφεται αμέσως. Μπορεί ακόμα και κατά λάθος να αδειάσαμε όλο τον κάδο ανακύκλωσης ή απλά να μην υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία, όπως συμβαίνει στις κάρτες μνήμης. Τι μπορεί να γίνει τότε;

Οι διεγραμμένες φωτογραφίες και γενικά τα αρχεία που διαγράφονται παραμένουν σε φυσικό επίπεδο στο αποθηκευτικό μέσο σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά η θέση τους μαρκάρεται ως διαθέσιμη, ώστε να εγγραφεί κάποιο άλλο αρχείο από πάνω. Εφόσον αυτό δε γίνει, τότε με εξειδικευμένα προγράμματα και λεπτούς χειρισμούς, οι ειδικοί μπορούν να ανακτήσουν τα αρχεία. Φυσικά, είναι λογικό να αναρωτιέστε πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία και αν αξίζει τον κόπο.

Διεγραμμένες φωτογραφίες

Η ανάκτηση διεγραμμένων φωτογραφιών και αρχείων κοστίζει από 50€-150€. Η τιμή αυτή διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένους παράγοντες:

  • Χωρητικότητα: Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζει η χωρητικότητα του αποθηκευτικού μέσου. Συνήθως, όταν πρόκειται για κινητά και κάρτες μνήμης έως 32GB καθώς και σκληρούς δίσκους έως 3ΤΒ, τότε η τιμή δεν αυξάνεται.
  • Είδος αποθηκευτικού μέσου: Το μεγαλύτερο κόστος το έχουν οι σκληροί δίσκοι SSD, καθώς σε αυτούς η ανάκτηση των διεγραμμένων αρχείων είναι δυσκολότερη, επειδή η λειτουργία της διαγραφής των δεδομένων γίνεται με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέσα.
  • Κατασκευάστρια εταιρεία: Στους σκληρούς δίσκους HDD, στα κινητά και στα USB sticks, ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζει και η κατασκευάστρια εταιρεία του αποθηκευτικού μέσου.
  • Τυχόν άλλο πρόβλημα: Δεν είναι σπάνιο ο σκληρός δίσκος ή κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο να παρουσιάζει κάποια μηχανική ή λογική βλάβη. Αν η βλάβη βρίσκεται στο hardware, τότε η διαδικασία ανάκτησης των αρχείων είναι δύσκολη και πολύ αβέβαιη, οπότε ανεβαίνει κατά πολύ η τιμή, μιας και χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια με αμφίβολα αποτελέσματα. Αν η βλάβη σχετίζεται με το software, όπως στην περίπτωση ιών, τότε η τιμή αυξάνεται μεν, όχι όμως τόσο πολύ όπως στη μηχανική βλάβη.

Δείτε εδώ 3 απαντήσεις για την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων από τους ειδικούς της Datalabs.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο τεχνικό, ο οποίος θα έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να καταφέρει να ανακτήσει όλα τα δεδομένα στην αρχική τους μορφή χωρίς να προκαλέσει κάποια βλάβη στον υπολογιστή, το κινητό ή το USB stick.