Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν έχουν πλέον τα μειονεκτήματα του παρελθόντος. Προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου, δεν σφυρίζουν και μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τις ανάγκες σας. Επιπλέον, είναι αισθητικά πολύ πιο όμορφα και διακριτικά, ενώ προσφέρουν και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης. Συνεπώς, αποτελούν μια πολύ βολική λύση για τα προβλήματα ακοής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγει όποιος νιώθει ότι δυσκολεύεται να ακούσει απλούς ήχους της καθημερινότητας. Αν βρισκόσαστε κι εσείς σε παρόμοια φάση, τότε είναι πιθανό να έχετε αρκετές απορίες. Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και να αποκομίσετε μόνο τα θετικά από αυτό το τόσο επιβοηθητικό εργαλείο.

ακουστικα βαρηκοιας

Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια μικρή συσκευή, η οποία τοποθετείται μέσα ή πίσω από το αυτί του ατόμου με προβλήματα ακοής, για να αυξήσει την ένταση των ήχων του περιβάλλοντος. Αποτελείται από ένα μικρόφωνο, ένα μεγάφωνο, έναν ενισχυτή και μια μπαταρία.

Πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Το μικρόφωνο των ακουστικών συλλαμβάνει τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος και τους μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα. Έπειτα, ο ενισχυτής δυναμώνει την ένταση αυτών των ήχων σύμφωνα με την βαρηκοΐα του εκάστοτε ατόμου. Τέλος, το μεγάφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνει από τον ενισχυτή σε ακουστικά σήματα που γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο του χρήστη.

Ποια είναι τα είδη των ακουστικών βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας διακρίνονται σε ενδωτιαία και οπισθωτιαία. Τα πρώτα τοποθετούνται μέσα στο αυτί και διακρίνονται περαιτέρω σε υποκατηγορίες ανάλογα με το αν εφαρμόζουν στον ακουστικό πόρο ή στο ακουστικό κανάλι, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικά. Τα δεύτερα τοποθετούνται πίσω από το αυτί και έχουν επίσης ορισμένες διαφορές ανάλογα με το μέγεθός τους και την τεχνολογία που ενσωματώνουν.

ειδη ακουστικων βαρηκοιας

Πότε πρέπει να αγοράσω ακουστικά βαρηκοΐας;

Το απόλυτα σωστό είναι να βάλετε ακουστικά, μόλις αισθανθείτε ότι έχετε την παραμικρή απώλεια ακοής. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η απώλεια ακοής έρχεται σταδιακά, οπότε οι ασθενείς δεν την αντιλαμβάνονται αμέσως και τείνουν να την υποτιμούν. Όταν, όμως, διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε συνομιλίες περισσότερων ατόμων, δεν ακούτε καλά όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, ζητάτε συνεχώς να σας επαναλάβουν πράγματα και δυναμώνετε υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, είναι μια καλή στιγμή να διερευνήσετε εάν έχετε την ανάγκη ακουστικής βοήθειας.

Πόσο κοστίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει μειώσει ιδιαίτερα τις τιμές των ακουστικών βαρηκοΐας και τα έχει κάνει προσιτά σε όλους. Η τιμή τους παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος τους.