Τα συστήματα αλουμινίου αποτελούν τον σημαντικότερο φραγμό στην υγρασία, καθώς διαθέτουν το υψηλότερο επίπεδο μόνωσης. Έτσι, το κρύο και η υγρασία δεν μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι τον χειμώνα, ενώ επίσης και το καλοκαίρι διατηρείται μια ευχάριστη, ξηρή ατμόσφαιρα στον χώρο. Κατά συνέπεια, η αρχική επένδυση για την αγορά καλής ποιότητας κουφωμάτων θα αποσβεσθεί γρήγορα, καθώς μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες για την ψύξη και τη θέρμανση του σπιτιού.

Για να υπάρχει, όμως, αυτή η προστασία, θα πρέπει να επιλέξετε θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου, τα οποία είναι πιστοποιημένα για την άριστη μονωτική τους ικανότητα. Με αυτά, η θερμοκρασία στο σπίτι θα μπορεί να διατηρηθεί σταθερή χωρίς σημαντικές δαπάνες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουφώματα αλουμινίου καλής ποιότητας ούτε τοποθετούνται σωστά, με αποτέλεσμα η προστασία τους να είναι σαφώς μειωμένη. Πώς θα το καταλάβετε αυτό; Αφενός, θα χρειάζεστε αρκετές ώρες θέρμανση ή ψύξη -αναλόγως της εποχής- για να έχετε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι.

Αφετέρου, υπάρχουν δύο σημάδια που θα πρέπει να σας προβληματίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα κουφώματα και αυτά δεν σας προστατεύουν ικανοποιητικά από την υγρασία. Για να τα δούμε παρακάτω μαζί με λύσεις για το τι μπορείτε να κάνετε.

Τα κουφώματα συγκεντρώνουν υγρασία στην επιφάνειά τους

Μπαλκονόπορτα συστηματα αλουμινίου

Αν τα κουφώματα συγκεντρώνουν υγρασία στην επιφάνειά τους, τότε αυτό δείχνει ότι η υγρασία εισχωρεί μέσα στο σπίτι, κάτι που είναι πολύ επιβαρυντικό για την υγεία, πόσο μάλλον για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς οργανισμούς. Η υγρασία μπορεί να εμφανίζεται στο προφίλ των αλουμινίων ή στα τζάμια.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρωτίστως να καταλάβετε αν η υγρασία προέρχεται μέσα ή έξω από το σπίτι. Αν το σπίτι έχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας, π.χ. επειδή δεν αερίζεται καλά, τότε είναι πιθανό να μην φταίνε τα κουφώματα. Το αντίθετο, μάλιστα, τα κουφώματα έχουν τοποθετηθεί σωστά και η υγρασία εγκλωβίζεται. Για να το διαπιστώσετε, φροντίστε να αερίσετε καλά τον χώρο και χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα. Αν το φαινόμενο επιμένει, τότε αυτό σημαίνει ότι η υγρασία προέρχεται απέξω.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή των κουφωμάτων, γιατί υπάρχει κάποια δυσλειτουργία σε αυτά. Μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά ή να έχουν ρωγμές. Εφόσον είστε μέσα στην εγγύηση, το επόμενο βήμα είναι επιδιόρθωση ή αντικατάσταση.

Η υγρασία εμφανίζεται ανάμεσα στα τζάμια

Υγρασία σε τζάμι σπιτιού

Η αιτία εμφάνισης υγρασίας ανάμεσα στα διπλά τζάμια είναι διαφορετική από την υγρασία πάνω στην επιφάνεια των κουφωμάτων, διότι εδώ πρόκειται για δυσλειτουργία των ίδιων των υαλοπινάκων. Δηλαδή δεν έχουν κατασκευαστεί με σωστό τρόπο, έτσι ώστε να είναι στεγανά.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει επιδιόρθωση και πρέπει να αλλαχτούν και τα δύο τζάμια. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα το αντιληφθείτε αμέσως, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα είστε μέσα στην εγγύηση.

Πάντως, γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευθείτε έναν κατασκευαστή συστημάτων αλουμινίου, ο οποίος ακολουθεί τα πιο αυστηρά ποιοτικά standards τόσο στην κατασκευή όσο και στην τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, όπως η Alumin-Smartline.gr