Παρόλο που το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα κατάστημα είναι να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός τη λάθος στιγμή, αφού τότε θα γίνει η κλοπή ανενόχλητα, πολύ κακό είναι και το αντίστροφο, να ενεργοποιηθεί δηλαδή ο συναγερμός όταν δεν χρειάζεται. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, τελικά κανείς δεν θα νοιαστεί όταν πραγματικά θα υπάρχει ανάγκη, αφού στους γείτονες θα φαίνεται απόλυτα φυσικό να χτυπάει για ακόμα μια φορά ο συναγερμός. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε τα false alarms όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά συμβαίνουν στους συναγερμούς καταστημάτων για πολλές αιτίες, όπως λάθη του προσωπικού, ελαττωματικός εξοπλισμός ή απροσδόκητα γεγονότα, όπως πτώση ρεύματος ή δυνατοί άνεμοι. Δείτε παρακάτω πώς θα πετύχετε τον περιορισμό τους με μερικές κομβικές κινήσεις.

Εκπαίδευση προσωπικού

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας από την πρώτη στιγμή στο πώς να χειρίζεται σωστά το συναγερμό του μαγαζιού. Αφιερώστε χρόνο σε αυτό και δώστε βάση στο να τους δείξετε τι πρέπει να κάνουν σε έκτακτες περιπτώσεις. Ιδανικά, θα πρέπει να εκπαιδεύετε με τον ίδιο τρόπο κάθε καινούριο υπάλληλο καθώς και το εποχικό επιπλέον προσωπικό. Αν έχετε ξεκάθαρες οδηγίες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν απαρεγκλίτως, είναι πολύ πιο πιθανό να μειώσετε τα περιστατικά, στα οποία κάτι θα πάει στραβά είτε αυτά είναι τα false alarms είτε ακόμα χειρότερα να μη δουλέψει ο συναγερμός όταν πρέπει.

Διαρρύθμιση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Σε συνεργασία με τον τεχνικό που σας εγκατέστησε το συναγερμό θα πρέπει να κάνετε και ορισμένες επεμβάσεις τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Αν, για παράδειγμα, έχετε ραντάρ που ανιχνεύουν την κίνηση, καλό θα είναι να αφαιρέσετε αντικείμενα που μπορούν με την ελάχιστη κίνηση να ενεργοποιήσουν το συναγερμό του καταστήματος ειδικά αν αυτά είναι κοντά στα ραντάρ. Το ίδιο ισχύει φυσικά σε μεγαλύτερο βαθμό περιμετρικά του καταστήματος, αφού έξω με τον παραμικρό αέρα μπορεί να κουνηθεί το οτιδήποτε. Σε αυτό το σημείο χρειάζεστε, βέβαια, και την εμπειρία του τεχνικού, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην βάλετε εξωτερική προστασία με ραντάρ, αν σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν δέντρα ή πουλιά.

Συντήρηση συναγερμού

Ένα μεγάλο ποσοστό των ψευδών συναγερμών συμβαίνει επειδή ο εξοπλισμός είναι ελαττωματικός ή επειδή δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση. Έτσι, λοιπόν, σας προτείνουμε σε πρώτη φάση να επιλέξετε ένα επώνυμο σύστημα συναγερμού με πολυετή εγγύηση, ώστε να είστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργούν σωστά την κρίσιμη ώρα. Από εκεί και έπειτα, βεβαιωθείτε ότι το συνεργείο που ανέλαβε την εγκατάστασή του προσφέρει τεχνική υποστήριξη αν κάτι πάει στραβά και χρειάζεται επιδιόρθωση, κάτι που θα γίνει άμεσα και ολοκληρωμένα. Η τακτική συντήρηση του συναγερμού, ώστε να αλλάζονται οι μπαταρίες και να γίνεται επιθεώρηση όλων των εξαρτημάτων για τυχόν προβλήματα, είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα, το οποίο εκτός από τη μείωση των false alarms θα εγγυηθεί και τη συνολική σωστή λειτουργία του συστήματος σε κάθε περίσταση.