Η ανάκτηση διεγραμμένων δεδομένων είναι ένας σχετικά νέος όρος, τουλάχιστον για τους μη επαγγελματίες χρήστες. Μπορεί το data recovery να υπάρχει και να εξελίσσεται εδώ και χρόνια, όμως ο μέσος χρήστης θα πληροφορηθεί περισσότερα για αυτόν, όταν θα συμβεί κάποιο πρόβλημα στα αρχεία του. Τα διεγραμμένα δεδομένα, είτε η διαγραφή τους έγινε κατά λάθος είτε εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνει, είναι κάτι πολύ άσχημο που μας οδηγεί στο να πρέπει να κάνουμε διπλή δουλειά. Αν, όμως, να ανακτήσουμε αυτά τα δεδομένα στον υπολογιστή μας, τότε δεν θα χρειαστεί να χάσουμε σημαντικά αρχεία. Αν μόλις τώρα αρχίσατε να ασχολείστε με αυτό το θέμα, θα έχετε σίγουρα πολλές απορίες. Διαβάστε παρακάτω, για να τις λύσετε όλες.

Πώς μπορούν τα διεγραμμένα δεδομένα να ανακτηθούν;υπολογιστής πάνω σε γραφείο

Αυτό που κάνει εφικτή την ανάκτηση των αρχείων είναι το γεγονός ότι αυτά δεν διαγράφονται σε φυσικό επίπεδο από το δίσκο, μόλις πατήσουμε delete. Επειδή χρειάζεται χρόνος, για να γίνει μόνιμη και ολική διαγραφή των αρχείων, τα Windows λειτουργούν στη λογική ότι το διεγραμμένο αρχείο παραμένει στο δίσκο, μέχρι να γραφτεί κάποιο άλλο από πάνω του. Έτσι, αν προλάβουμε να το σώσουμε πριν γίνει αυτή η διεργασία, θα καταφέρουμε να έχουμε πίσω το αρχείο μας στην αρχική του μορφή.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της ανάκτησης αρχείων;φορητός υπολογιστής με κλειστή οθόνη

Όταν μιλάμε για διεγραμμένα αρχεία, η ανάκτησή τους είναι πιο εύκολη σε σχέση με το να παρουσιάσει βλάβη ο σκληρός δίσκος. Αν είμαστε προσεκτικοί, τότε η επαναφορά των αρχείων μπορεί να γίνει με επιτυχία. Το σημαντικότερο είναι να σταματήσουμε να κάνουμε το οτιδήποτε στον υπολογιστή και να τερματίσουμε τη λειτουργία τους αμέσως πατώντας το κουμπί και όχι μέσω της διαδικασίας του shut down. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να επανεγγραφεί στην ίδια θέση κάποιο νέο αρχείο.

Μπορεί η ανάκτηση αρχείων να γίνει από το σπίτι;λαπτοπ με στατιστικα στοιχεια

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί χρήστες είναι ότι εγκαθιστούν προγράμματα για την ανάκτηση αρχείων, τα οποία τα βρίσκουν στο internet. Αυτό μπορεί να μοιάζει εύκολο, όμως ενέχει τον κίνδυνο να κολλήσει ο υπολογιστής ιούς. Η ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από επαγγελματίες, ώστε να επιλεγεί το καταλληλότερο πρόγραμμα και να μπορέσουν να ανιχνευθούν τα διεγραμμένα δεδομένα στην καλύτερη δυνατή μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει και από το σπίτι με απομακρυσμένο έλεγχο του ειδικού στο data recovery.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διαδικασία της ανάκτησης των αρχείων διαρκεί από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα που οδήγησε στη διαγραφή των αρχείων, το είδος του σκληρού δίσκου (SSD ή HDD) καθώς και τον αριθμό των αρχείων. Πάντως, πρόκειται για μια ευκολότερη διαδικασία σε σχέση με την περίπτωση της απώλειας δεδομένων λόγω βλάβης στο hardware.

Πόσο κοστίζει η ανάκτηση δεδομένων;άνδρας πληκτρολογει σε υπολογιστή

Η ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων, εφόσον δεν συνυπάρχει κάποια μηχανική ή λογική βλάβη, εξαρτάται από το είδος του σκληρού δίσκου ή του αποθηκευτικού μέσου. Αποτελεί την πιο οικονομική μορφή ανάκτησης αρχείων και ξεκινάει από τα 50€.