Η οικολογική ανακαίνιση είναι η νέα τάση και αναμένεται να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ένα σπίτι που ανακαινίζεται οικολογικά όχι μόνο αυξάνει την αξία του, ειδικά αν λάβει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, αλλά και εξοικονομεί ενέργεια, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σύντομη απόσβεση της επένδυσης. Ωστόσο, ο όρος οικολογική πράσινη ανακαίνιση είναι αρκετά συγκεχυμένος, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει. Αν σκέφτεστε κι εσείς να ανακαινίσετε το σπίτι σας, τότε καλό είναι να ξέρετε ποιες εργασίες γίνονται και πώς αυτές θα βοηθήσουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι παραπάνω εργασίες, αφού αυτό εξαρτάται από την έκταση και το budget της ανακαίνισης.

Μόνωση

Με τη μόνωση μπορεί να μειωθεί η ανάγκη σε θέρμανση και ψύξη μέσα στο σπίτι πάνω από 75%, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφεται η πιθανότητα το σπίτι να είναι επιρρεπές σε ανάπτυξη υγρασίας και μούχλας. Η θερμομόνωση γίνεται στην ταράτσα αλλά μπορεί να γίνει και στα πατώματα καθώς και στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού με θερμομονωτική στρώση. Έτσι, το καλοκαίρι το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί ελάχιστα, ενώ το χειμώνα το σπίτι μπορεί να θερμανθεί πολύ εύκολα.

μονωση σπιτιου

Ενεργειακά κουφώματα

Φυσικά, αποτελεσματική μόνωση χωρίς αλλαγή των κουφωμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί. Σε μια οικολογική ανακαίνιση σπιτιού, αντικαθίστανται όλα τα κουφώματα και τα παντζούρια με ενεργειακά κουφώματα. Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου είναι μια ειδική και υψηλής ποιότητας κατηγορία κουφωμάτων, στα οποία τόσο το προφίλ όσο και ο υαλοπίνακας είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε η θερμοπερατότητα να μειώνεται στο ελάχιστο. Τα κουφώματα αυτά, που ονομάζονται και θερμοδιακοπτόμενα, κατασκευάζονται από το υλικό πολυαμίδιο, το οποίο θεωρείται από τους χειρότερους αγωγούς της θερμότητας.

ενεργειακα κουφωματα

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η ανακαίνιση μπορεί να περιλαμβάνει και την αντικατάσταση των συσκευών. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι οι νέες συσκευές να είναι ενεργειακά αποδοτικές, δηλαδή να θεωρούνται ενεργειακής κλάσης Α plus, κάτι που εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία τους.

Φυσικά δομικά υλικά

Για τα δάπεδα, τις επενδύσεις των τοίχων και τον πάγκο της κουζίνας, χρησιμοποιούνται σε μια πράσινη ανακαίνιση φυσικά υλικά, όπως το επαναχρησιμοποιημένο ξύλο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό που προσφέρει θαλπωρή και ζεστασιά στο χώρο και συμβάλει στη μείωση της υλοτομίας. Αν χρησιμοποιηθεί καινούριο ξύλο, τότε πρέπει να πιστοποιείται ότι προέρχεται από δάση αειφόρου ανάπτυξης και δεν περιέχει συγκολλητικές ουσίες με φορμαλδεΰδη.

Φυσικά δομικά υλικά

Φωτισμός

Ο φωτισμός καταναλώνει παγκοσμίως τεράστια ποσά ενέργειας. Έτσι, στην οικολογική ανακαίνιση δίνεται σημασία στην τοποθέτηση φωτισμού με LED. Η τεχνολογία φωτισμού με LED όχι μόνο έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς λαμπτήρες αλλά και μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας.

φωτισμος Led

Δάπεδο

Αν αντικατασταθεί το δάπεδο στην ανακαίνιση, αυτό κατασκευάζεται εκ νέου με οικολογικά υλικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί το επαναχρησιμοποιημένο ξύλο, τότε μπορούν να επιλεγούν εξίσου οικολογικά, όμορφα και αποδοτικά υλικά, όπως ο φελλός ή το bamboo.

δαπεδο bamboo