Οι γυναίκες έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και απινίδωση με αυτόματο απινιδωτή σε σχέση με τους άνδρες. Γιατί; Διότι οι διασώστες δεν έχουν εκπαιδευθεί για το γυναικείο σώμα.

Τα περισσότερα τεχνητά μοντέλα κατάρτισης ΚΑΡΠΑ διατίθενται σε διάφορους τόνους του δέρματος και μεγέθη, όμως ελάχιστα είναι αυτά που βγαίνουν σε γυναικεία μορφή, δηλαδή με στήθος. Επιπλέον, υπάρχει το ταμπού της έκθεσης του γυναικείου στήθους στο κοινό κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ και της απινίδωσης.

απινιδωτης

Διαδικασία ΚΑΡΠΑ και απινίδωσης σε γυναίκες

Πώς πρέπει να εφαρμόζεται η ΚΑΡΠΑ και ο αυτόματος απινιδωτης στις γυναίκες; Η διαδικασία δεν έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους άντρες, όμως είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

  1. Ελέγξτε αν το άτομο έχει τις αισθήσεις του. Εάν δεν ανταποκρίνεται ή δεν αναπνέει κανονικά, προχωρήστε σε μέτρα διάσωσης της καρδιακής ανακοπής.
  2. Καλέστε το 166.
  3. Στείλτε κάποιον να σας φέρει τον απινιδωτή.
  4. Αφαιρέστε όλα τα ρούχα από το στήθος της ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει μαγιό, σουτιέν, αθλητικά σουτιέν, μπλουζάκια, φανέλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φοράει η ασθενής. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να κόψετε τα ρούχα με το ψαλίδι που υπάρχει στο κουτί του απινιδωτή.
  5. Εφαρμόστε τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή όπως υποδεικνύεται στη συσκευασία του. Στις περισσότερες γυναίκες, τα στήθη θα πέσουν στο πλάι μόλις αφαιρεθούν τα ρούχα, οπότε δεν θα εμποδίζουν την ΚΑΡΠΑ και την εφαρμογή των ηλεκτροδίων. Ίσως χρειαστεί να σηκώσετε το αριστερό στήθος, για να τοποθετήσετε με ακρίβεια το ηλεκτρόδιο του απινιδωτή κάτω από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΑΡΠΑ πρέπει να γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως σε έναν άντρα, δηλαδή τα χέρια του διασώστη πρέπει να τοποθετούνται στο στέρνο μεταξύ των θηλών.

Η ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση ΔΕΝ είναι άσεμνες

Η ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση είναι σωτήριες ενέργειες για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης του ατόμου. Δεν υπάρχει τίποτα άσεμνο σε αυτό. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί πραγματικά να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα, τη φυσική κατάσταση ή το φύλο.

Χωρίς αυτές τις ενέργειες, εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου. Όσο δεν λειτουργεί η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα ζωτικά όργανα δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται, καθώς η ροή του αίματος διακόπτεται. Αυτή η ροή μπορεί να αποκατασταθεί με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ενώ η απινίδωση, με την παροχή ισχυρού ηλεκτρικού σοκ στην καρδιά, μπορεί να την επαναφέρει στον φυσιολογικό της ρυθμό.