Μία από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές στο νοικοκυριό για το πλύσιμο των χαλιών και των μοκετών είναι ο ατμοκαθαριστής. Επειδή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο στεγνώματος και απολυμαίνει άμεσα κάθε επιφάνεια με τη δύναμη του ατμού, χρησιμοποιείται σε επιφάνειες, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται εκατομμύρια μικρόβια. Ωστόσο, ο καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή κρύβει κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για το χαλί σας, τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια αγορά.

katharismos-xaliwn-atmokatharistis

Ο ατμός προκαλεί αλλοιώσεις στο χαλί

Ο ατμοκαθαριστής λειτουργεί με την εφαρμογή ατμού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία αυτή είναι όντως ικανή να σκοτώσει όλους τους μικροοργανισμούς και να αποστειρώσει το χαλί. Όμως, δεν ενδείκνυται σε ευαίσθητα, μεταξωτά και χειροποίητα χαλιά, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φθορές, ακόμα και με μία χρήση. Στα υπόλοιπα χαλιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά, όμως η μακροχρόνια χρήση του ατμοκαθαριστή ενδέχεται να κάνει το χαλί να μοιάζει παλιό.

atmokatharistis-kanei-gia-ta-xalia

Δεν στεγνώνει τόσο εύκολα

Ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος είναι ότι ο καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή δεν αφήνει καθόλου υγρασία. Σίγουρα, ο ατμός δεν απαιτεί τον ίδιο χρόνο στεγνώματος με τη διαβροχή με νερό και απορρυπαντικό, όμως το πρόβλημα έγκειται αλλού. Ο ατμός εισχωρεί και στις πιο βαθιές στοιβάδες του χαλιού και εκεί ένα τμήμα του υγροποιείται. Το χαλί μοιάζει στεγνό και έτοιμο προς χρήση, όμως στην πραγματικότητα η υγρασία έχει φωλιάσει μέσα του και αποτελεί την ιδανική κρυψώνα για διάφορα μικρόβια.

katharismos-xaliwn

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του

Τα ατυχήματα που συμβαίνουν με τους οικιακούς ατμοκαθαριστές είναι δυστυχώς πολύ συχνά. Η εφαρμογή τους δεν είναι εύκολη και ένα λάθος με τη χρήση του ατμού σε τόσο υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Δεν απομακρύνει όλους τους λεκέδες

Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τον ατμοκαθαριστή είναι ότι η δύναμη του ατμού είναι τόσο θαυματουργή, ώστε απομακρύνει όλους τους λεκέδες, ακόμα και τους πιο παλιούς και αυτούς που δεν βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ αποτελεσματικός σε πρόσφατους λεκέδες και γενικά στην απομάκρυνση της βρομιάς, όμως για έντονους λεκέδες που έχουν εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του χαλιού δεν αποδεικνύεται και τόσο αποδοτικός.  Στο Video μπορείτε να δείτε την διαφορά που φαίνεται άμεσα στο χαλί κατά τον καθαρισμό της επιφάνειας του χαλιού με ατμοκαθαριστή. Φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά δεν παύει να είναι μάλλον επιφανειακό.

Όλα όσα ειπώθηκαν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ τον ατμοκαθαριστή στα χαλιά; Όχι! Αν έχετε έναν ατμοκαθαριστή και ξέρετε ακριβώς πώς να τον χρησιμοποιείτε, δεν βλάπτει να τον εφαρμόζετε πού και πού στα χαλιά σας, εφόσον αυτά δεν είναι χειροποίητα και ευαίσθητα. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο από μια τέτοια αγορά να προτιμήσετε τον επαγγελματικό καθαρισμό χαλιών σε ένα ταπητοκαθαριστήριο μία φορά το χρόνο, ώστε να αποφύγετε όλους τους κινδύνους και να είστε σίγουροι ότι το χαλί σας θα καθαρίσει βαθιά χωρίς να του προκληθούν αλλοιώσεις.