Έχει συμβεί σε όλους μας. Να χρησιμοποιούμε αμέριμνοι το laptop μας και ξαφνικά να προσγειωθεί πάνω του ένα ποτήρι νερό, τσάι ή καφέ. Εδώ που τα λέμε, μέχρι και cocktail μπορεί να προσγειωθεί πάνω του τώρα που κάνουμε τα πάντα μπροστά σε μια οθόνη.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε ηλεκτρονικού συστήματος, οπότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον τεχνικό για την επισκευή laptop. Ακόμα και αν ο υπολογιστής φαίνεται μια χαρά εξωτερικά, ακόμα και η παραμικρή υγρασία να έχει εισχωρήσει στα κυκλώματά του, μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά.

Το θέμα, βέβαια, είναι τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να πάμε στον τεχνικό. Υπάρχουν ορισμένα SOS βήματα, τα οποία θα συγκρατήσουν τη ζημιά, ώστε μετά ο αγαπημένος μας φορητός υπολογιστής να μπορεί να επισκευαστεί εύκολα και με λιγότερα χρήματα.

Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε μόλις συμβεί το κακό.

Απενεργοποιήστε και βγάλτε από το ρεύμα το laptop

Είναι βασικό να κλείσετε αμέσως το laptop και να βγάλετε την πρίζα από το ρεύμα. Η υγρασία είναι από μόνη της καταστροφική για μια ηλεκτρονική συσκευή, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το ρεύμα. Ύστερα, καλό είναι να βγάλετε και την μπαταρία του laptop, πάντα όμως εφόσον έχετε κόψει την ηλεκτρική παροχή.

Laptop με ένα ποτύρι νερό δίπλα

Laptop – MacBook Pro / Sarah Dorweiler, Unsplash

Μην ενεργοποιήσετε ξανά το laptop

Είναι λογικό να μην χαίρεστε που θα πρέπει να τρέχετε για επισκευή laptop. Από την άλλη, παράλογες κινήσεις, όπως να το στεγνώσετε με πιστολάκι, όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά απλώς θα αυξήσουν το μέγεθος της ζημιάς και της τελικής δαπάνης. Μην περιμένετε ο υπολογιστής να κλατάρει εντελώς. Μπορεί, όντως, στην αρχή να φαίνεται ότι δουλεύει σωστά, αφού η υγρασία δεν θα έχει ακόμα εισχωρήσει στα συστήματά του. Η υγρασία, όμως, κάνει τη ζημιά της διάβρωσης σιγά σιγά.

Γι’ αυτό, μην κάνετε σαν να μη συνέβη τίποτα και ανοίγετε ξανά τον υπολογιστή. Απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό, ο οποίος θα ανοίξει προσεκτικά το laptop και θα του αφαιρέσει όλη την υγρασία με προσοχή και σε πολύ προσιτές τιμές.

ΤΟ εσωτερικό ενός laptop με την μπαταρία στο κέντρο της εικόνας

Μπαταρία ενός laptop – MacBook Pro / Mika Baumeister, Unsplash

Σκουπίστε εξωτερικά τη συσκευή

Καλό είναι να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από τον υπολογιστή. Στο εσωτερικό του προφανώς δεν μπορείτε να το κάνετε, αλλά μπορείτε στο εξωτερικό του. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί την οθόνη, το πληκτρολόγιο και τα ηχεία, για να μην εισχωρήσει ακόμα περισσότερο υγρό μέσα στα κυκλώματα.

Οι πρώτες ψύχραιμες κινήσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το εύρος της ζημιάς. Σε δεύτερη φάση, είναι σημαντικό να επισκευάσει το laptop ένας έμπειρος τεχνικός που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία να ανοίξει το εσωτερικό του υπολογιστή και να αφαιρέσει την υγρασία με αποτελεσματικότητα, χωρίς να πειράξει τα κυκλώματα.


Ευχαριστούμε την ομάδα της TechPassion Service για τις πολύτιμες άνω συμβουλές.