Η μετάβαση από τον κόσμο του καπνίσματος στον κόσμο του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο, ίσως να, φαντάζεστε. Ναι, μεν, πρέπει να πάτε σε ένα διαφορετικό κατάστημα, να αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια αμπούλα με την αγαπημένη σας γεύση και τα απαραίτητα αξεσουάρ, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει, να είστε προετοιμασμένοι για συντήρηση του εξοπλισμού σας και ένα είδος συμπεριφοράς που ίσως να μην έχετε συνηθίσει.

Το πρώτο που πρέπει να φροντίσετε ως ατμιστής είναι να έχετε φορτιστή και γεμάτη μπαταρία ανά πάσα στιγμή. Δεν φτάνει μόνο το λάδι. Πολλοί ατμιστές βρίσκουν βολικά τα ειδικά τσαντάκια που κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ως organizer. Με ένα τέτοιο τσαντάκι θα ξέρετε πάντα αν τα έχετε όλα μαζί σας και θα χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από τον πλησίον σας.

Αυτό που θα σας φανεί πιο χρήσιμο, ωστόσο, είναι μια εφεδρική μπαταρία. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ενεργειοβόρες συσκευές, ειδικά όταν τα Ohm είναι σχετικά υψηλά, και οι ογκώδεις μπαταρίες είναι σχετικά άβολες και αντιαισθητικές. Πολλοί πρώην καπνιστές μάλιστα, και νυν ατμιστές, επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο με βάση τις παλιές τους συνήθειες και από αισθητική άποψη, θέλουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μοιάζει με τσιγάρο. Αυτό είναι πιο εύκολο με μικρότερες μπαταρίες αλλά χρειάζεται επιμέλεια.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα έλαια χαλάνε από την έκθεση στον ήλιο και τη θερμοκρασία. Αυτό θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες οσμές και ατμούς που δεν είναι υγιεινοί. Πρέπει να έχετε τις αμπούλες πάντα σε καλά προστατευμένο σημείο, κυρίως σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα από τα παιδιά. Πάλι εδώ το τσαντάκι αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο.

Στη συντήρηση της συσκευής περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των διαφόρων μερών αλλά μη χρησιμοποιείται χημικά καθαριστικά. Η εξάτμιση του ελαίου δημιουργεί στρώματα τα οποία είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Η χρήση ισχυρών χημικών για την απομάκρυνση τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα χημικά αφήνουν ίχνη μέσα στη συσκευή και θα ατμοποιηθούν στην επόμενη χρήση που θα κάνετε.

Το λάθος που κάνουν πολλοί ατμιστές κατά τη συντήρηση του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού τους τσιγάρου είναι να σφίξουν πολύ ισχυρά τα διάφορα μέρη. Αυτό καταστρέφει τα λαστιχένια και πλαστικά μέρη αλλά φθείρει και τα μεταλλικά. Ως αποτέλεσμα, η συσκευή φθείρεται και σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να εμφανίζει διαρροές.

Το σπείραμα χρειάζεται ούτως ή άλλως αντικατάσταση σε τακτικά διαστήματα. Το πόσο τακτικά είναι σχετικό και εξαρτάται από τη χρήση. Σε γενικές γραμμές το σπείραμα χρειάζεται αλλαγή κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Πολλοί ατμιστές αμελούν να προμηθευτούν σπειράματα και επεκτείνουν τη χρήση πέρα από το όριο, αλλά αυτό μειώνει την ποιότητα του ατμού και είναι, ενδεχομένως, επικίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  το γεγονός ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο φιλικό στο συνάνθρωπο και το συμπολίτη μας δε σημαίνει ότι είναι κάτι επιθυμητό για τους μη ατμιστές. Επίσης, το γεγονός ότι οι ατμιστές μοιράζονται την ίδια συνήθεια δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζητάνε συνεχώς τη βοήθεια άλλων ατμιστών, όπως οι καπνιστές ζητάνε ένα δωρεάν τσιγάρο από άλλους καπνιστές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το άτμισμα έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ήθη.