Οι επαγγελματικές παγομηχανές είναι απαραίτητες για επιχειρήσεις, όπως τα μπαρ και οι καφετέριες, στις οποίες η ανάγκη για πάγκο είναι συνεχής και έντονη. Αντί να αγοράζετε πάγο και να κινδυνεύετε συνεχώς να ξεμείνετε, είναι πολύ πιο αποδοτικό να έχετε μία ή περισσότερες παγομηχανές. Επιπλέον, συμφέρει και από οικονομική άποψη περισσότερο, καθώς για το μέσο μαγαζί η απόσβεση της αγοράς της παγομηχανής έρχεται μέσα σε λίγους μήνες, αφού γλιτώνετε το μεγάλο κόστος της αγοράς του πάγου. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι κάνετε σωστή χρήση και συντήρηση της συσκευής. Διότι διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να σας χαλάσει γρήγορα, οπότε ούτε ικανοποιητική απόσβεση θα κάνετε και θα πρέπει και να ξεβολευτείτε. Αν, όμως, ακολουθήσετε τα πέντε παρακάτω tips, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

1. Τακτικός καθαρισμός

Οι επαγγελματικές παγομηχανές μετατρέπουν το νερό σε παγάκια, οπότε ίσως να σκέφτεστε για ποιο λόγο να πρέπει να τις καθαρίζετε. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε καθημερινά, όμως το να αφήνετε την παγομηχανή χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για τον τρόπο του καθαρισμού και το καθαριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να συμβουλευθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

καθαρισμος παγομηχανης

2. Αλλαγή φίλτρου

Είναι αδύνατο μια παγομηχανή να παράγει ποιοτικό πάγο από βρόμικο νερό. Όλες οι επαγγελματικές παγομηχανές στηρίζουν τη λειτουργία τους στο φίλτρο, το οποίο συγκρατεί τα άλατα και πιθανές ακαθαρσίες του νερού. Για λόγους υγιεινής αλλά και σωστής λειτουργίας της παγομηχανής, το φίλτρο αυτό θα πρέπει να αλλάζεται ανάλογα με τον τύπο της συσκευής κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο.

3. Αποστράγγιση και άλατα

Όσο καθαρό και αν είναι το νερό, φέρει πολλά άλατα. Θυμηθείτε να αποστραγγίζετε τακτικά την παγομηχανή, γιατί οι εναποθέσεις αλάτων μπορούν κυριολεκτικά να την καταστρέψουν. Για τη συσσώρευση αλάτων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα κλασικά καθαριστικά ενάντια στα άλατα, αν και πολλοί κατασκευαστές προτείνουν το ξύδι.

επαγγελματικες παγομηχανες

4. Σωστή τοποθέτηση

Το πού θα τοποθετήσετε την παγομηχανή παίζει τεράστιο ρόλο για την ορθή λειτουργία της και τη διάρκεια ζωής της. Ο χώρος, στον οποίο βρίσκεται, θα πρέπει να την αφήνει να αναπνέει, δηλαδή να αποβάλλει το ζεστό αέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προσθέσει δίπλα στην παγομηχανή κάποια άλλη συσκευή που της κλείνει τη δίοδο του αέρα, γιατί θα μειωθεί πολύ η αποδοτικότητά της.

5. Κολλημένος πάγος

Καλό είναι μία φορά το μήνα περίπου να πλένετε τα εξαρτήματα της παγομηχανής με ζεστό νερό. Είναι σύνηθες να βουλώνουν οι αγωγοί των παγομηχανών από μικρά θρύμματα πάγου. Αν αυτά δεν λιώσουν μέσα σε λίγες μέρες και μείνουν εκεί χωρίς να τα αντιληφθείτε, θα μειώσουν κατά πολύ την αποδοτικότητα της συσκευής.