Τα ακουστικά κινητού έχουν για τον καθένα διαφορετική λειτουργία. Άλλοι τα θέλουν, για να μιλούν με τις ώρες στο τηλέφωνο χωρίς την ακτινοβολία του κινητού στο κεφάλι τους. Άλλοι θέλουν να ακούν μουσική, όταν βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και άλλοι ζητούν τη συντροφιά των αγαπημένων τους τραγουδιών, όταν τρέχουν ή κάνουν γυμναστική. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει λατρέψει τα ασύρματα ακουστικά bluetooth που δίνουν τεράστια ελευθερία κινήσεων, όποια δραστηριότητα και αν κάνει κανείς.

Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε αυτό ακριβώς που θέλουμε στα ασύρματα ακουστικά ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αν σκέφτεσαι κι εσύ να αγοράσεις τα πρώτα σου ακουστικά bluetooth, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να σκεφτείς, για να αγοράσεις το καλύτερο για σένα.

Ψείρες ή ακουστικά κεφαλής;

ακουστικά ψείρες

Η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι οι ψείρες, τα ακουστικά δηλαδή που προσαρμόζονται μέσα στο αυτί και είναι πολύ μικρά και διακριτικά. Μάλιστα, τα ασύρματα ακουστικά-ψείρες μπορούν να μπουν σε καλαίσθητες θήκες, για να τα έχεις παντού μαζί σου απόλυτα προστατευμένα. Από την άλλη, αν αυτό που ζητάς από τα ακουστικά είναι να ακούς την αγαπημένη σου μουσική στην καλύτερη ποιότητα, τότε τα ασύρματα ακουστικά κεφαλής είναι προτιμότερη επιλογή. Μπορεί να είναι ογκώδη, όμως αγκαλιάζουν όλο το αυτί και προσφέρουν ασύγκριτη ποιότητα ήχου. Ορισμένα από αυτά διπλώνουν, οπότε δεν πιάνουν πολύ χώρο μέσα στην τσάντα.

Ακύρωση ήχου

μεγάλα μαύρα ασύρματα ακουστικά

Το noise cancellation είναι η δυνατότητα που έχουν ορισμένα ακουστικά, ώστε να απομονώνουν τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό γίνεται με ένα απλό λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει τους ήχους που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και όχι από το κινητό. Έτσι, στέλνει αντίθετες συχνότητες που καλύπτουν αυτούς τους ήχους, με αποτέλεσμα το αυτί να ακούει μόνο τη μουσική ή την ομιλία που προέρχονται από το κινητό. Αν χρησιμοποιείς το κινητό στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή γενικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα, αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο feature.

Ασύρματο μικρόφωνο

ασύρματα ακουστικά που διπλώνουν

Αν θέλεις τα ακουστικά bluetooth, για να απαντάς στις κλήσεις σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται το κινητό σου, τότε χρειάζεται να έχουν αυτά και ασύρματο μικρόφωνο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, αφού μπορείς να έχεις συνέχεια τα ακουστικά στα αυτιά και να μιλάς στο κινητό, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Αντίθετα, αυτό το χαρακτηριστικό δεν απαιτείται, αν θες να ακούς μόνο μουσική με τα ακουστικά.

Εύρος συχνότητας

επαγγελματικά ακουστικά

Τα περισσότερα ασύρματα ακουστικά bluetooth έχουν εύρος συχνότητας 20Hz έως 20kHz. Αυτό το εύρος είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για το μέσο χρήστη που θέλει να ακούει μουσική, όσο τρέχει, ή να μιλάει στο κινητό. Αν, όμως, έχεις περισσότερες απαιτήσεις, όπως να ακούς περισσότερα μπάσα στη μουσική ή να αντιλαμβάνεσαι και τις υψηλότερες συχνότητες, τότε καλό είναι να προσανατολιστείς σε κάποιο είδος ακουστικού με εύρος 13Hz έως 24kHz. Βέβαια, υπάρχουν και ακουστικά με εύρος από 4Hz έως 80kHz, όμως σε αυτά η τιμή ανεβαίνει κατά πολύ και σίγουρα δεν αφορούν ακρόαση μουσικής από κινητό, αλλά από κάποια πιο εξελιγμένη συσκευή αναπαραγωγής.