Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Καμία κουζίνα επιχείρησης δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων. Τα πιάτα, τα ποτήρια και τα σκεύη πρέπει όχι μόνο να λάμπουν από καθαριότητα, αλλά ταυτόχρονα να έχουν απολυμανθεί αποτελεσματικά ενάντια στα μικρόβια.
Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων διακρίνονται σε υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας. Κάθε μία επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Το τι θα λειτουργήσει καλύτερα για την επιχείρησή σας εξαρτάται από τις ανάγκες της κουζίνας, το μέγεθός της και φυσικά το budget που διαθέτετε.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
Πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας
Το πλυντήριο υψηλής θερμοκρασίας χρησιμοποιεί πολύ υψηλή θερμότητα (80-90 βαθμούς Κελσίου), για να πλύνει και να ξεπλύνει τα πιάτα, οπότε δεν απαιτείται απορρυπαντικό πιάτων. Είναι ιδανικό για δύσκολους λεκέδες, όπως το κραγιόν στα γυάλινα ποτήρια, οι μυρωδιές από αυγό και τα ξεραμένα λίπη.
Αν επιλέξετε ένα τέτοιο πλυντήριο, θα χρειαστείτε τον πρόσθετο εξοπλισμό του ενισχυτή θέρμανσης και του εξαερισμού. Επιπλέον, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, οπότε απαιτούν αρκετό διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα, σε σημείο μακριά από τους πελάτες λόγω της ανάγκης για εξαερισμό.
Πλυντήρια χαμηλής θερμοκρασίας
Ένα πλυντήριο χαμηλής θερμοκρασίας επίσης θερμαίνει το νερό, αλλά όχι σε τόσο υψηλό βαθμό. Κυρίως βασίζεται σε χημικά καθαριστικά για την επίτευξη καθαριότητας και απολύμανσης. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα πλυντήριο υψηλής θερμοκρασίας, όμως απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, για να ολοκληρώσει την πλύση.
Εξετάστε το κόστος
Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του ενός ή του άλλου τύπου είναι το κόστος αγοράς αλλά και το κόστος χρήσης. Βέβαια, με την πρόοδο της τεχνολογίας, όλα τα πλυντήρια πιάτων επαγγελματικά και μη έχουν γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικά, εξοικονομώντας νερό και ρεύμα σε μεγάλο βαθμό.
Γενικά, πάντως, τα πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας έχουν υψηλότερο κόστος αγοράς, ενώ αυξάνουν ελαφρώς και τον λογαριασμό ρεύματος λόγω της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού. Τα μοντέλα χαμηλής θερμοκρασίας έχουν χαμηλότερη τιμή αγοράς και δεν ξοδεύουν τόση ενέργεια για τη θέρμανση του νερού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το κόστος χρήσης τους είναι χαμηλότερο, αφού απαιτούν τη χρήση απορρυπαντικών για τον καθαρισμό και την απολύμανση των πιάτων.
Συμπερασματικά, τα πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας είναι ιδανικά για μεγάλες κουζίνες με συνεχείς απαιτήσεις πλύσεων, αφού η πλύση ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς πρόσθετη ανάγκη για τοποθέτηση απορρυπαντικού, το οποίο κοστίζει. Από την άλλη, σε μια μικρή κουζίνα χωρίς πολύ διαθέσιμο χώρο, όπου γίνονται λίγες πλύσεις την ημέρα, δεν έχει νόημα να επενδύσετε το ακριβότερο πλυντήριο πιάτων υψηλής θερμοκρασίας, αλλά θα εξυπηρετηθείτε άψογα και από ένα μοντέλο χαμηλής θερμοκρασίας.
Ευχαριστούμε την εταιρεία www.serkoararat.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες που παρείχε για την δημιουργία του άρθρου.