Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, αφού είναι πολλά όλα όσα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η πρωταρχική, πάντως, ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν θα επιλέξουμε σκληρό ή μαλακό στρώμα. Τα μαλακά, ανατομικά στρώματα διαθέτουν πολλά σημαντικά οφέλη, ενώ γενικά θεωρούνται ιδανικά για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς ορθοπεδικά προβλήματα. Φυσικά, χωρίς το τεστ του ξαπλώματος πάνω στο στρώμα, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιο στρώμα μας ταιριάζει καλύτερα. Όμως, καλό είναι να περιορίσουμε την αναζήτηση γνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας, για να κάνουμε μετά πιο επισταμένη έρευνα σε συγκεκριμένους τύπους, όπως το memory foam ή το latex. Τι έχετε, λοιπόν, να περιμένετε από ένα ανατομικό στρώμα;

Άνεση

Αν έπρεπε να τονίσουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό των ανατομικών στρωμάτων αυτό θα ήταν η άνεση. Σχεδιασμένα με τη μέγιστη ελαστικότητα και ευκαμψία, τα ανατομικά στρώματα προσαρμόζονται πλήρως στις καμπύλες του σώματός σας και κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος χωρίς να ασκούν πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Η αίσθηση που θα νιώσετε όταν ξαπλώσετε σε ένα τέτοιο στρώμα είναι η πλήρης χαλάρωση, σαν ένα απαλό υλικό να έχει αγκαλιάσει κάθε σας πλευρά.

ανεση στον υπνο

Προσαρμοστικότητα

Η άνεση αυτή προκύπτει από την ελαστικότητα και την προσαρμοστικότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, όμως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν γίνονται αντιληπτά μόνο όταν ξαπλώνετε. Το πόσο εύκαμπτο είναι το στρώμα θα το καταλάβετε και όταν προσπαθήσετε να το μετακινήσετε, αφού αυτό μπορεί να διπλωθεί, να χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ή να βγει στο μπαλκόνι χωρίς να φθαρεί από τα τσακίσματα.

Κατάλληλο για όλους τους σωματότυπους

Τα ανατομικά στρώματα έχουν το καλό ότι ταιριάζουν σε όλους τους σωματότυπους. Ανεξάρτητα από το βάρος, το ύψος και την κατανομή των κιλών, ένα μαλακό ανατομικό στρώμα θα αγκαλιάσει αρμονικά το σώμα. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν, βέβαια, τα ορθοπεδικά προβλήματα, όπως οι χρόνιοι πόνοι στη μέση και την πλάτη ή η αρθρίτιδα, που απαιτούν πιο σκληρά, ορθοπεδικά στρώματα.

Δροσιά

Τα ανατομικά στρώματα κατασκευάζονται με αφρώδη υλικά, latex ή ανεξάρτητα ελατήρια που περιέχουν και αφρώδη υλικά. Τα υλικά αυτά είναι καινοτόμα, ώστε να επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί, να απωθούν την υγρασία του σώματος και να διατηρούν το σώμα δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την ποιότητα του ύπνου αλλά και την υγιεινή του κρεβατιού, ώστε να μην γίνεται πρόσφορο έδαφος για επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως τα ακάρεα.

Κυκλοφορία του αίματος

Ακριβώς επειδή τα ανατομικά στρώματα δεν ασκούν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία αλλά σε ολόκληρο το σώμα, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους με συναφή προβλήματα, αλλά και για όσους κοιμούνται πολλές ώρες, ειδικά αν προτιμούν την εμβρυακή στάση ύπνου.

στρωματα υπνου